2 A new life


Ingen jag kan skälla på…
07/12/2008, 21:30
Filed under: Barnen, Bilder, Familj, Hjärtsjukdom, sjukhus, Sorg, tankar

De senaste dagarna har Natalie frågat lite mer om pappa Joakim. Hon pratar ju väldigt mycket om pappa varje dag och jag har förstått att hon inte är med hur det hänger ihop med döden, himlen osv. Hon är ju van att pappa låg längre stunder på sjukhuset och det är ju inte lätt för en 3½åring att veta om det nu gått veckor eller månader.
Det började igår på dan, frågor hon aldrig ställt förut. ”Mamma, när kommer pappa hem?” Satan, det bara högg till i bröstet. Jag tittade på henne och sa, ”pappa är ju död och i himlen så han kan inte komma tillbaka till oss även om han vill. För när man är död då är man död, då kan man inte leva längre. Men pappa är ju i himlen och tittar på oss”. Jag såg hennes besvikelse och hon tänkte och tänkte. Jag rinktigt såg på hennes ansikte hur tankarna för och hur hon tog till sig det jag sagt.
”Men varför kan han inte komma tillbaka till oss, mamma?” ”Det är svårt att förklara Natalie, det är inte som när pappa låg länge på sjukhus och sedan kom hem, för pappa är död för hans hjärta var så dåligt”.
Hon blev så tyst, tittade bara rakt ut genom fönster och höll min hand.

Det är en sak att jag mår dåligt och att jag straffas av livet, men när mina barn mår dåligt då klarar jag det inte. Jag blir så arg att mina/våra barn ska ddrabbas av detta. Det är så fruktansvärt frustrerande att jag inte kan bli arg eller skylla på någon, det är ju så som livet är, man föds och man dör.
Som förälder vill man ju skydda sina barn mot världen, men det kan inte jag. Mina barn har fått lära sig tidigt att livet är jobbigt, svårt och orättvist, att det finns många frågor mamma inte kan svara på.

img_5548


7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Lilla du! ..Du gör det så bra! Du ger dina barn svar på sina frågor,precis som det är. Jag tror det är sunt att säga som det är . Frågor om livet / döden har man alltid. Även som vuxen. .. . . Jag tycker du är duktig. Tar dagen som den kommer. Var rädd om Dig. Kram/M

Kommentar av Monica J

Det var den frågan jag fruktade mest ifrån vår dotter.

Nu 12 månader efter så är hon helt klar över att mamma bor i himmlen som en ängel och inte kommer tillbaka så att man kan se henne, men att hon alltid är med oss.

Även jag tror att man måste säga som det är för barn.

Jonas

Kommentar av Jonasn

Carolina. Din sorg och smärta känns genom inlägget och jag blir alldeles tårögd, ändå klarar du att bemöta dina barn så fantastiskt!!

Ge svar på det du kan men kom också ihåg att det är tillåtet att säga ”jag vet inte” när man faktiskt inte vet. Kanske med tillägget ”vad tror du?”. Nathalie vet säkert svaret på frågan hon ställer, men behöver få det bekräftat om och om och om igen. Ungefär som när man lär (riktigt) små att inte röra vid tv:n eller farliga saker. Du måste säga ”nej” och ”ajaj” tjugofemtusen-miljoners-trillioners gånger. Till slut ser man liksom på dem att de _vet_ att det är ”ajaj”, men de ska bara kolla att det verkligen är så nu också? Pappa är död, men är han verkligen död idag också?

Ni finns i mina tankar varje dag. Har du fått brevet? Kram!

Kommentar av -anki

Du är så duktig som säger som det är till barnen och försöker svara på deras frågor. Förstår att det rör upp dina egna känslor och är jättejobbigt. Men som någon annan skev, Nathalie vet säkert svartet, men måste få det bekräftat på något vis.
En liten fråga, vilka är barnens favoritfärger?
Ha en bra dag!
Kram

Kommentar av Ann-Louise

Natalie är en liten prinsessa så rosa är hennes färg. Gustav tycker om rött, svart och blått.
Kram

Kommentar av 2anewlife

Du ställs inför det ingen förälder vill ställas inför. Som vuxen har du förlorat din man, livskamrat, kärlek & trygghet. Det får du jobba med var dag. Att dessutom behöva vara där för barnen kan ibland verka oerhört tugnt samtidigt som det blir en styrka. Du är så himla stark och jag blir så imponerad av dig, hur du klarar detta varje dag. Vi är många här ute i cyberrymden som tänker på dig och dina barn varje dag. Hoppas vi kan hjälpa dig att klara dagarna lite bättre. Vi känner inte varandra men jag fins här…

Ha en bra dag!

Kram

Kommentar av Mia

Har läst din blogg ett tag nu, den har berört mig mycket. Du är stark, du klarar detta. Men visst är de tungt när tårarna paniken kommer.
Jag känner inte dig men jag följer din blogg, o när du lägger in låtar o dikter, är de dem som jag tycker om.

Ta hand om dig!

Kram

Kommentar av Marie-Louise
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: