2 A new life


Vad ska jag svara?
19/11/2008, 20:27
Filed under: Allmänt | Etiketter: , , , , ,

Ofta när jag träffar någon lite mer ytlig bekant eller någon som jag kanske inte pratar med så ofta, så frågar de flesta hur jag mår. Jag brukar på ren rutin säga att det är bra, fast det är det ju inte. Men vill människor verkligen veta hur jag mår? Ska jag svara ärligt och säga som det är, ”idag mår jag jättedåligt, jag har panikattacker och gråter. Allt är jättejobbigt och jag vet inte hur jag ska kunan gå vidare”. Hur skulle människorna reagera då? Många gånger vet jag inte själv hur jag mår för det är så många känslor och tankar helatiden, vad ska jag vara då. ”Jag vet inte hur jag mår idag, hur mår du?”
Vill man verkligen veta helt ärligt hur någon mår när man frågar? Eller är det bara något man frågar som en öppningsreplik och så bryr man sig inte så mycket om svaret?

img_0549_redigerad
Min älskade Yummy som tyvärr fick lämna oss i aug 08.


11 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Har också kommit på mig själv med att svara bra trots att jag mår så kass en dag, visst vi har ju inte samma situation du och jag för hur stora är mina problem egentligen, jag ska verkligen vara tacksam för allt jag har om du förstår vad jag menar?!
Men varför svarar man inte ärligt, jo du har rätt förmodligen skulle den andra människan bli paff och se ut som ett frågetecken och kanske bli nervös….

Ja klart du ska ignorera en förkylning, då försvinner dom. Eller som min sambo brukar göra vid tex magont då han tar en wiskeyoch säger: Magen ska veta vem som bestämmer haha 😀

KRAM!

Kommentar av Cissi

Jag är i samma situation. Vet inte riktigt vad jag ska svara fast jag vet hur jag känner mig. Jag svarar som du, jo, det är bra. Då ser man nästan att den man pratar med suckar djupt inombords av lättnad att man inte börjar att gråta och säger att man mår skitdåligt. När det gäller nära vänner så säger jag att det går upp och ner, men bara för att jag inte vill belasta dom med min sorg och saknad över Dan. Det värsta som finns att höra är att det kommer att gå över. Skojar dom? Det kommer aldrig att gå över men man lär sig väl så småningom att leva utan Dan.

Nu till något annat! Visst är han söt lille Milton, egentligen skulle vi hämta hem honom denna söndagen men vi hade redan bokat in Julmarknad på Liseberg med stuga helgen 29-30 november. Så vi plockar upp honom på vägen hem därifrån, då är han 9 veckor. Ibland går tiden jääääätte sakta!
Ha det så gott det går.
Kram.

Kommentar av Susanne

Jag tror att de flesta svarar att de mår bar även om man inte gör det.
Alla gånger orkqar man inte förklara sig varför man mår dåligt… fast det är ganska kul att se den andras reaktion när man säger att allt är skit! De väntar sig ju inte riktigt det svaret…

Kommentar av Chrissan

Om jag frågar någon hur hon/han mår så vill jag verkligen veta det. Mår personen dåligt ger jag en kram och frågar om det är ngt jag kan göra. Men det finns såna som bara frågar för att fråga och som inte lyssnar på svaret. Livet är inte lätt allraminst för dej som mist din bästa vän och stora kärlek./Kram

Kommentar av Kajsa

jag önskar jag kunde svara mer ärligt när någon frågar men det gör jag inte. Tror nog det kan vara för att jag inte vill att den andra personen ska bli obekväm. Samtidigt känns det konstigt att säga att det är bra när människor vet vad man går igenom.

Kommentar av 2anewlife

Ja vad svarar man? Jag är i ett liknande läge-min son gick bort i leukemi 15/9-08. Folk som frågar hur jag mår..jag kan bli förbannad och tänka hur fan tror du att jag mår!?Bra kommer jag inte må på länge..Sen har man ju både bra och dåliga dagar. Om mina närmaste inte frågar kan jag känna mig bortglömd. Tror ni att jag mår bra nu?Jag blir osäker om det är ytliga bekanta jag träffar..vet dom? Vill jag berätta just nu? Jag orkar inte det alltid och då undviker jag dom=(
Det är himla svårt..och lite olika beronde på hur man mår för dagen.
Sköt om dig och kram från Minna

Kommentar av Minna

Hej!
Jag brukar svara ”fötterna upp och huvudet ner”. Även om jag tror på ärlighat och att svara som det faktiskt är.
Då säger jag inte att allt är bra, när det faktiskt inte är det. Ändå tror jag att det är en artighetsfras att fråga – Hur mår du?
Vi har MASSOR med tunga ”grejer” i familjen just nu. Då borde jag kunna säga någoN ”bättre” hälsningsfras. Ändå kommer jag på mig själv att vara lika klumpig som många andra.
Visst vill jag veta hur folk mår men ibland har jag bråttom och barnen är med t ex på Ica. De är trötta och hungriga. Jag kan inte fråga hur någon mår för att sedan snabbt spring iväg. Då kan jag bita mig i tungan när jag kastar ur mig frågan. Då måste jag ta ansvar för frågan och faktisk finnas där för den behövande. Ibland blir det bara lite dålig tajming. Jag hoppas att jag finns för min vänner och även bekanta när de behöver mig. Jag försöker finnas där och praktiskt hjälpa till när någon behöver det. Tex komma över med middag. Hämta på skola/dagis. Även om vi också har fullt upp med att ta oss igenom vardagen. Det här är vad jag tänker om denna fråga.
Jag vill bara berätta att jag läser din blogg varje dag. Jag skrattar med dig och gråter med er. Jag önskar att jag kunde skicka över lite kraft, speciellt för era barn. De kan vara glada som fått en så stark och engagerad mamma. Det är så jag uppfattar dig!
Det blev ett långt inlägg. Jag är inte alls så duktig på att formulera mig i skrift. Tycker att det är lite besvärligt att skriva. Hoppas att det kommer fram vad jag menar och att det inte blev formuleringar som kan missuppfattas.

KRAM Mia

Kommentar av Mia S

Kan bara instämma i ovan kommentarer.
Ofta kan jag komma på mig själv att jag funderar hur jag ska svara till just den personen som frågar.

” Hur är det med dig” tycker jag dock bättre om än
” Är det bra med dig”

”Det värsta som finns att höra är att det kommer att gå över. Skojar dom? Det kommer aldrig att gå över men man lär sig väl så småningom att leva utan Dan.”

Kan bara hålla med, jag kommer alltid ha sorg efter min fru men jag hoppas kunna hantera den bättre och bättre.

/ Jonasn

Kommentar av Jonasn

Jag tror att man innerst inne känner ” vem man skall svara vad”!
Dom som står dig nära vill naturligtvis ha ett ärligt svar för att kunna stötta och trösta !
”Hyenor” – finns alltid tyvärr – brukar jag svara : Jo tack, alltid mår man något ! Hur är det själv !

Kommentar av Laila

De där funderingarna känner jag oxå igen mig i…. Kan så många ggr reagera med frustration och biter mig i läppen/tungan… Lite beroende på hur bitsk jag känner mig eller för att vara svarar jag:
Bitska K:
– Ingen idé att klaga… det är ingen som lyssnar på det ändå… blink – men visst kan det kännas om det ligger mkt i det svaret…
”Vanliga K”:
– Tack det finns alltid hopp om livet!

Det är nog en vänlighet bakom i de flesta fall, kanske allmänt en artighetsfras som engelskans how are you, men visst är det väl inte konstigt att reagera? Särskilt inte i din situation… Alla vet ju svaret, när/om de skulle tänka efter… kanske biter de sig i tungan i samma veva som orden ramlar ut…
Vill ju tro gott om människor i omgivningen, eller hur!?!

kram på dig!

Kommentar av Katarina

Hej syster !

Nä dem vill inte veta !!!

iallafall inte här numera så säger jag som det är & det är lite kul då folk frågar hur mår du ?
– skit faktist idag så….
jag hinner inte längre förens dem avbryter eller går.
nu bor ju inte jag i sverige längre men, tror & hoppas det ät bättre hemma.

Kramen kommer frånLollo

Kommentar av Lollo
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: