2 A new life


En ny kamera är på tapeten
16/11/2008, 19:48
Filed under: Allmänt, tankar | Etiketter: , , , ,

Min darling PowerShot A610 börjar sjunga på sista refrängen. Senaste tiden har den börjat strula, displayen blir svart, den stänger av sig efter att man tagit ett kort osv. Jag tänkte önska mig en ny kamera till aug nästa år då jag fyller the big 30! Men nu är jag trött på att den strular. Jag älskar att ta kort och får en del kommentarer om att jag är duktig. Sååå nu tänkte jag att jag kanske ska passa på när jag har liten pengar över.
Vet dock inte vilken kamera som skulle passa mig bäst. Jag vill iaf ha en kamera där man kan köpa till objektiv (heter det så?), typ macro, då jag tycker om att fota just i macro.
Vet att det finns flera duktiga foto vänner som läser bloggen så frågar jag er om råd. Vilken kamera rekomenderar ni? Vilken är mest prisvärd, vad behöver man köpa till som man inte klarar sig utan?

Har funderat på Nikon D3, men den kostar 42 980:- och det är kanske lite väl bra 🙂


12 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag har ”massor” med bra tips ang kameror.

Köpte själv nytt för ett par månader sedan och har lärt mig mkt. av det köpet kan jag nog påstå!

Måste nu ner på bildäck igen här på båten så jag skriver mer tips om kameror någon dag framöver.

Lars

Kommentar av Lars

Jag kan inte så jättemycket, men Nikon D80 sägs vara rätt bra 🙂 En sån hade iaf fotografen som jag var på praktik hos. Sen finns ju Canon Eos 400d också, den har fått mycket bra omdömen 🙂

Kommentar av Anna

Nikon D80 är en riktigt bra kamera, har en själv sedan en månad tillbaka. Beroende på ”hur mycket pengar du har över” så kanske valet kan bli en Nikon D90, den enda digitala systemkameran som man kan filma videosnuttar med i hd-kvalitet !! Den har också live-view, dvs man behöver inte titta in i kameran utan kan använda displayen (som i alla kompaktdigitaler) vilket underlättar vid macrofotografering.
Mycket tips och råd finns att få på http://www.fotosidan.se
Lycka till och mitt råd är att ta till lite extra när man ändå köper, så man har något att växa i. Bra utrustning är halva nöjet och då frodas också intresset.

Jag hittade till din blogg i förra veckan och jag har inte läst från början ännu, får ta en bit i taget. Det är svårt att hålla tårarna borta och din livsberättelse blir en grym påminnelse om hur förgängligt allt är. Jag har i min närhet en man som förlorade sin sambo på ett väldigt tragiskt sätt och han blev ensam med de två barnen, då 2 mån resp 1,5 år.

Kommentar av Marie

Hej Vännen !

Jag fick en Canon 450D av min sambo när jag kom hem från sjukhuset i somras. Jag är mycket nöjd, vill dock börja en fotokurs för att verkligen lära mig den =)
http://www.cyberphoto.se Har nu ett paketpris på en Nikon som inte verkar allt för dum.
Lycka till med ditt kameraletande.

// Kram Jennie

Kommentar av Jennie

Hej på dig.

Känns skönt att vara här inne och läsa din blogg, Carolina. Jag går nu också sjukskriven för panikångest, fast av helt andra orsaker. Har förstått nu att psyket rår man inte över.

Beroende på vilka pengar du vill lägga på en kamera, så går jag ner lite i pris. Nikon D40 är inte heller så dum faktiskt.

Hoppas att du får en bra vecka.
Kram

Kommentar av Madde Richt

Tack för alla tips.
Jennie jag såg det paketet och det verkade ju bra. Din kamera verkade ganska avanserad, är det svår att lära sig?

Är det någon som vet vad skillnaden är på D80 D90 och D60är?

Kommentar av 2anewlife

Madde.
Men vännen det var riktigt tråkigt att höra. Det är så frustrerande tycker jag, att man inte kan rå på psyket. Jag har fortfarande svårt att acceptera att jag mår som jag gör.

Jag kan tänka mig att lägga upp till 10 000:- för en kamera med lite saker till.

Kommentar av 2anewlife

D60 är lite enklare, den har ingen motor i kamerahuset utan du måste ha objektiv med autofokusmotor vilket sållar bort en del.
D80 en lite mer avancerad modell, med motor i huset
D90, Nikons nya flaggskepp med de nyheter jag beskrev innan. Den har 12,3 megapixlar.
För 10 000,- får du en D90, såg att ElGiganten nu hade ett paket med kamera och 18-55 objektiv för 8 990,-. Kanske inte världens bästa objektiv men det kan man ju alltid byta efterhand.

Kommentar av Marie

Just nu är det många som har kampanjer på D80. Den har ju funnits ett tag och ersätts av D90 men är en väldigt bra nybörjarkamera. Jag använder själv en Nikon D80 som min privata kamera (inte så kul att släpa på en D2x eller liknande när man inte jobbar). Men egentligen går det inte att köpa en dålig digital systemkamera, alla som finns på marknaden ger bra bilder. Om du har tajt budget ska du hellre försöka lägga mer pengar på ett bra objektiv. En lös blixt är också väldigt användbart.

Jag passar helt skamlöst på att göra smygreklam för en fotokurs som kan intressera dig. Det finns en helt nyutkommen fotokurs på DVD riktad för just nybörjare som vill komma igång med en digital systamkamera. Du hittar mer info på http://www.fotoautomat.se

Lycka till med fotograferandet!

Kommentar av Ulrik

Hej !

Jag är väldigt nöjd med kameran och den funkar fint på auto, Tyvärr har jag ännu inte haft tid/ork att lägga energi på att kolla olika egna inställningar. Valet blev denna för att det är fler på jobbet som har eos 400d, och då tänkte jag att jag kunde få hjälp där.
Blev även väldigt nyfiken på Dvd:n som han skriver om här över! Eftersom jag har svårt att komma hemmifrån på kvällar så skulle det ju faktiskt funka med ”kurs hemma”

// Lycka till !!

Kommentar av Jennie

hej.
Om du vill så är det helt OK för mig att du lånar min kamera ett par dagar och testar dig fram lite?

Det är en nästan ny Nikon D60 med ett som jag tycker ”bättre” objektiv än det ”18-55mm VR” som följde med kameran.

Objektivet jag köpte till extra är en så kallad ”normal-zoom” och det har även möjlighet att plåta macro.
Lite nördig som jag ibland är när jag ska köpa saker så lusläste jag många tester på både kameror och objektiv och det tycker jag har lönat sig.

Vill nog påstå att det smartaste är att bara köpa ett kamerahus utan ”medföljande” ”paket-objektiv” och sedan lägga minst ca 3500 – 6000 kr på ett annat bra obj.
Då utnyttjar man kamerans fina möjligheter bättre.

På tal om bra macrofoto så kolla in:

http://www.nattsyrran.blogspot.com/

Värt att kolla är också:

http://www.tidningenfoto.se/Sites/Foto/Default____23248.aspx

Klicka på ”läsarnas bilder” det finns massor med bra bilder och man kan även få fram ”EXIF”- data om bilderna.
Det innebär att det går bl a att få info om vilken kamera de är plåtade med och mkt mkt mer.

Lars

Kommentar av Lars

Jag äger själv en Nikon D70s och är väldigt nöjd med den.

Är du genuint intresserad av att uppgradera till en systemkamera så kan jag rekommendera fotoforumet på sweclockers.com

För fler förslag på kameror så hittar du en trevlig sammanfattning här:
http://nikon-d80.se/kameralista

Kommentar av Stefan
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: