2 A new life


Barnpension.
04/11/2008, 13:58
Filed under: Allmänt, Barnen, Familj, tankar | Etiketter: , , , , ,

Jag ska erkänna att jag är inte så insatt i det jag nu ska skriva om, så kanske har jag helt fel. Gustav och Natalie har rätt till barnpension eftersom deras pappa, Joakim avled i juli. Detta är pengar som försäkringskassan betalar ut. Så här står det på deras hemsida om barnpension ”Barnet får pension till och med den månad då han eller hon fyller 18 år. Därefter betalas barnpension ut enbart om barnet studerar på grundskola, gymnasieskola eller motsvarande som ger rätt till förlängt barnbidrag eller studiebidrag. Barnpension betalas längst ut till och med juni månad det år barnet fyller 20 år.”
När jag pratade med min jurist som hjälper mig med bouppteckningen berättade hon att jag får inte ha ansvar för barnens pension utan det ska en godman på kommunen ha. Jag förstår inte detta, för min är pengarna självklart barnens och pengar som ska användas till barnen. Men jag tycker det är helt FEL att JAG som är deras MAMMA ska behöva be en person jag inte känner om pengar till mina barn för att jag behöver köpa något till dem. Barnen får dessa pengar för att deras pappa gått bort, min make är borta coh vi är nu själva och ska klara oss på min lön.

När Joakim var sjuk fick vi INGEN hjälp från något håll, utan det var så sablars fyrkantigt inom både kommun, hemsjukhuset och försäkringskassan. Varför fick vi ikngen hjälp när vi behövde det? Då var det minnsan ingen som la sig i eller brydde sig om oss.
Jag tog hand om min man, hus, barn, jobb, assistenter, kommun, mediciner, papper, ansökningar, you name it! Jag lyckades hålla familjen flytande, jag gav ALDRIG upp utan gav allt för min familj och nu ska jag inte ens få ha ansvar för mina egna barns pension?! Om detta stämmer så tycker jag det är HELT FEL och jag kommas bara att den personen som är godman på våra kommun är bra för jag kommer inte ge mig.
Jag skulle inte säga något om det visade sig att jag inte klarade av ekonimin, om jag hade skulder och anmärkningar, men det har jag inte.
Jag kan säga att Joakim skulle vända sig i graven om jag inte kommer få ansvar för de pengar som barnen får ”av honom”.  Det är ju förnedrande om jag ska behöva motivera och be om lov att få använda dessa pengar för att köpa kläder eller vad det nu kan vara till barnen.
Jag hoppas verkligen att min jurist har fel och att det inte går till på detta viset.

En uppdatering. Tack alla för era mail och kommentarer. Som det är nu får jag barnenspension varje månad insatt på mitt konto, men jag tänkte att det kanske är för att bouppteckningen inte var klar.
Jag hoppas verkligen att det är som Kockis skriver.


16 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Dessvärre tror jag det stämmer.Min pappa dog i cancer när jag var lite och den summa som utgick i barnpension sattes in på ett konto som tillföll mig när jag var 18.Eftersom jag pluggade så fick jag fortsatt bp till 20 års ålder.
Verkar inte som att reglerna är annars nu alltså:(

Har följt din blogg ett tag och beklagar verkligen det orättvisa som drabbat dig och era barn.

Kommentar av sara

Din jurist har fel. Min dotter får barnpension efter sin pappa och den kommer på mitt konto varje månad. Du kommer få den summan som dina barn ska ha insatt till dig. Barnpensionen är för att ni ska klara er nu när barnens pappa inte hjälper till med försörjningen.

Den sparas INTE till dom blir stora och kan förvalta den själv. Däremot kommer dom själva få den på sitt konto den dag dom fyller 18 år om dom ff går kvar i skolan.

Hoppas du fattar hur jag menar?!

Kram kockis

Kommentar av Kockis

Hej, läst din blogg ett tag nu och tycker så mycket om den. Din historia är självklart fruktansvärd och man kan inte ens förstå känslan du känner, men ändå sprider du genom dina ord ljus. Du är nog en förebild för många som förlorat en närstående.

O nu om inlägget. Pratade med min nära kompis för bara ett par dagar sedan om just denna saken. Hon förlorade sin pappa som barn och vi kom in på detta med barnpensionen som hon tilldelades varje månad. Den tråkiga biten om att hon såg pengarna som en bit av hennes pappa är inte relevant men det var så vi kom in på det hela, hon pratade om hur jobbigt det var att be sin mamma om pengarna från pensionen. Så, om jag förstått det rätt fick hennes mamma pengarna på sitt konto som hon sen betalade ut till henne. Känns ju dumt om en godman ska hålla i sådant?! Det handlar ju om att ni ska leva med en inkomst och inte två.

Ta hand om er, kramar.

Kommentar av Josefin

Jag hoppas verkligen att Kockis har rätt.
Det är ju så systemet måste vara uppbygt. En månatlig utbetalning. Annars verkar det ju helt uppåt väggarna.
Kämpa på!

Kommentar av Stensland

Håller med dig fult ut hela systemet är fyrkantigt tro mig det finns fler områden inom det kommunala som är likadant….

Godman behöver inte va från kommunen har jag fått lära mig det kan va någon i barnens närhet som vill ta på sig det ansvaret…… om nu inte reglerna är ändrade sen mina kusiners pappa flög upp till himmlen….

Det finns skrifter om detta att hämta på medborgarkontoret där står det hur det ska va gå även in på http://www.notisum.se och läs va socialtjänstlagen säger….

Kram och lycka till tyvärr är det en djungel där ute med paragrafer och lagar. //ZZ <Cecilia

Kommentar av zitazoo

Tack alla för era mail och kommentarer. Som det är nu får jag barnens pension varje månad insatt på mitt konto, men jag tänkte att det kanske är för att bouppteckningen inte var klar.
Jag hoppas verkligen att det är som Kockis skriver.

Kommentar av 2anewlife

Hej igen. Det kommer vara så efter att bourrteckningen är klar oxå. Den betalas ut till den kvarvarande föräldern så länge barnet bor kvar i dennes vårdnad och fram tills barnet fyller 18 år. Take care =)

Kommentar av Kockis

hej
Har nu läst din blogg och förstår vilket helvete du går igenom…men kan inte mer än hålla med Josefin att du i allt det jobbiga och tuffa sprider glädje och ljus omkring dig.

Hoppas att Kockis har rätt ang. pensionen
Kram
Susanne, okänd bloggläsare

Kommentar av susanne

Hej där jag fick barnpension för min pappa dog då jag var barn ,den kom in på mammas konto som en extra hjälp till inkomsten ,det är som typ barnbidrag ,,du har egen tillgång till dem som stöd i försörjningen, däremot då jag fyllde 18 ,precis som med studiebidraget så går det in på barnens konto då får de förfoga själva över det
Kram till dig .Yvonna

Kommentar av vonna

Visst är det som ”kockis” skriver, inget annat.

Juristen, -det är väl ”G” antar jag?? är ute och ”cyklar” en del.
Möjligen kan det vara som Jur. säger om ni hade varit sambo och inte gifta.

Värt att nämna är också att vad gäller din egen så kallade ”Omställningspension” eller ”Garantipension” som det också kallas, så är det i 12 månader man i första hand får pengarna.
Men när man har vårdnad om så pass små barn så får man denna pension förlängd till och med den månad då det yngsta barnet fyller 12 år.
Du ska ”automatiskt” få hem en blankett, (enkel blankett för en gång skull!! ), i god tid innan 12 månader har gått efter…….ja alla vet vad jag menar men jag orkar inte skriva det.

Efter denna är skickad tillbaka t. FK så tog det inte spec lång tid innan besked / beslut kom tillbaka.

Se länken: http://www.fk.se/privatpers/efterlev/omstallning/
Lars

Kommentar av Lars

Kockis har helt rätt!
Mina barns barnpension kommer till mitt konto varje månad, och det har inte varit tal om någonting annat. Det där har Försäkringskassan hand om, som du vet, och har ingenting med kommunen att göra. Pengarna är till för barnens försörjning under uppväxten, och inte någonting annat.

Du vet väl att även du har rätt till ersättning från Försäkringskassan, s.k. omställningspension? Kolla länken här annars:
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/efterlev/omstallning/

Kommentar av Christina W

Hej, hittade din sida via Kryddburken.För 22 år sedan var jag i din situation.barnpensionen får du alltid tillgång till,däremot kanske dina barn får pengar från någon ev. försäkring och de pengarna ska en sk.god man ha koll på.
Jag hatade systemet och kände mig kränkt,men med tiden lärde jag mig att allt var inte ”personligt” vilket jag kände då.
MÅNGA VARMA TANKAR till dig Mvh Zita

Kommentar av Zita

Kockis har så rätt.

När min fru gick bort i dec -07 så fick jag och dottern ( 3,5 år ) papper att fylla i och därefter ganska snabbt pengar från FK i Luleå ( tror det är Luleå denna avdelning av FK sitter i, de är helt ok att ha att göra med ) . Det var jag som valde vilka konton pengarna skulle in på.

Dock så min fru en försäkring där ca 100.000 utföll till min dotter, dessa pengar blev först spärrade av kommunens överförmyndare, men kort tid därefter så kom där ett brev från överförmyndaren där hon ville ha min ekonomi sammanställd, efter att denna redovisning kommit in till henne så tog hon bort spärren på min dotters konto. Jag har en normal ekonomi varken mer eller mindre, utan betalningsanmärkningar.

Så det kommer att ordna sig för dig med.
Om du vill veta så ring ”efterlevandekontoret” i Luleå, de förklarade det mycket bra för mig.

/ Jonasn

Kommentar av Jonasn

Hej,

hamnade på den här sidan efter att ha googlat om barnpension. Upplevde exakt samma saker som du för 6 år sedan. Hör gärna av dig om du behöver råd. Jag har ju varit i svängen några fler år. Men efter ett halvår gissar jag att du rett ut allt myndighetsstrul?

Vi var sambo så min son, eller snarare dödsboet, blev ju hälftenägare till ett hus. Jag blev tvungen att köpa dödsboets halva innan pengarna skiftades till sonen. Efter skifte hade så sonen en liten förmögenhet så Överförmyndaren (ÖF) trädde in. Det kanske därför är annorlunda med din barnpension men jag blev ju tvungen att redovisa den varje år tillsammans med utvecklingen av ”förmögenheten”. För 5 år sedan fick jag dock besked att barnpensionen kunde användas till löpande utgifter sm mat och kläder utan krav på redovisning. Dvs gå in i den vanliga hushållskassan. Utan förnedrande redovisning. Med detta besked kunde jag och min son ha råd att bo kvar i vårt hus.

Nu för några dagar sedan fick jag ett hotfullt brev från ÖF där man i inlindade ordalag antydde att jag förskingrade min sons pengar och att ÖF kunde göra revision när som helst och avkräva mig redovisning för allt jag använde barnpensionen till. Så jag måste tydligen börja dela på matkvitton för att eventuellt ett år senare få återbetalningskrav för att jag köpte färdiga pannkakor den 13 juni tex. Detta är förstås kränkande och inget man vill ställa upp på. Ett tapp på 4000 i månaden är dock inget man kan försumma. Så jag funderar nu på om vi måste flytta från denna kommun till ett billigare boende.

Dessitom funderar jag också på att kontakta justitiedepartementet för att be dem förtydliga vad som gäller. Det kan inte vara upp till ÖFs godtycke vad barnpension ska användas till.

Lycka till med allt och kram!/Ari

Kommentar av Ari

Först av allt…
Barnpensionen kommer in på ditt konto, och du och barnen får den för att ni ska klara tillvaron även nu när du är ensam försörjare.
Mina 3 barns pappa dog när minstingen var bebis, och utan barnpensionen hade vi nog gått under.

Däremot kan det bli så att ni får en god man som tar hand om själva arvet ungarna får, beroende på hur mycket det blir.
I mitt fall fick ungarna 130 000 var ungefär. Och dem pengarna måste du be om lov om ni vill röra.
OBS: Det är väldigt orättvist, men trots att ni inte kan röra pengarna hur ni vill, räknar försäkringskassan in själva arvspengarna i hushållets sammanlagda inkomst. Vilket ger er lägre bostadsbidrag per månad. Jag bråkade massor om detta minns jag.

Det känns skittungt nu, jag vet. Men ni kommer att fixa detta

Lena

Kommentar av Lena

Min pappa dog när jag var 14 och jag har fått ett belopp varje månad efter detta, men dom har satts in på min mammas konto och så har hon fått använda pengarna hur hon vill. Det där med godman på kommunen är för mig helt främmande.
Kämpa på och kom ihåg att det blir bättre i framtiden!!!

Kommentar av A.E
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: