2 A new life


Nästa steg

Har nog kommit till steg två i min bearbetning. Tidigare har jag förnekat vad som hänt, tänkt att Joakim ligger på sjukhuset. Nu har jag mer förstått att han faktiskt är borta. Jag sörjer på ett sätt jag inte gjort någonsin.

Såhär står det på internet när man söker på livskris och sorg.

Psykiska kriser kan uppstå vid stora omskakande moment i en persons liv som t.ex. dödsfall av en familjemedlem eller vän, att man blir utsatt för ett brott eller om man går igenom en skilsmässa.

För att komma ut ur en psykisk kris så menar psykologer enligt den psykodynamiska modellen att man måste gå igenom fyra faser. Dock är det inte nödvändigt enligt andra psykologiska modeller, men igen beror det på den enskildas upplevelse av den utlösande faktorn. Den inledande fasen kallas för chockfasen. Den kännetecknas av upprördhet och förtvivlan. Den drabbade kan också regridera till ett barnsligt beteende. Den drabbade förnekar också ofta det som har skett.

Under den andra fasen kallad reaktionsfasen tar den drabbade till sig det som har skett. Man sörjer djupt och drabbas av kroppsliga symptom, sover dåligt och tappar aptiten. Denna fas kan lätt leda till missbruk av alkohol eller tabletter.


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Jag tycker alltid att det är svårt att säga något i såna här situationer. Men jag kan ju bara utgå från mina egna erfarenheter & de är att låta allt ta sin tid. Det finns ingen mening att stressa sig igenom sånt här. Kroppen behöver tid, hjärnan behöver tid & framförallt själen behöver tid. Tänker på dig! Kramar

Kommentar av Sandra
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: