2 A new life


Bananflugor
31/08/2008, 13:26
Filed under: Allmänt | Etiketter:

Jag har fått in 10miljoner bananflugor i köket. Är det någon som har något bra tips hur man blir av med dem? Jag tycker de är så äckliga. Jag har provat att ställa fram ett glas med vin och några druknade men de flesta satt på kanten och så glada ut….


8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Hej, jag brukar spara äggskal, lägger dem i vattenkannan och vattna blommorna som vanligt . Mina blomflugor försvinner.

Kommentar av Bibbi

Det är nog bara att ta bort all frukt och blommor från köket. Det kanske ligger någon gammal äppleskrutt eller liknande någonstans. Min son hade lagt ner en persikokärna i en sko, han var bara två år då, vi kunde aldrig fatta var bananflugorna kom ifrån. Till slut så hittade vi kärnan när jag skulle använda skorna! 🙂

Kommentar av Kacka

Vi har jätteproblem med bananflugor här oxå just nu…Jag brukar blanda balsamvinäger (eller äppelcidervinäger), med vatten och flytande honung i en skål. Sedan tillsätter jag några droppar diskmedel som tar bort ytspänningen. Flugorna lockas av syran i vinägern och diskmedlet gör att de inte kan ”gå på vattnet”. Hörde på radio här om dagen att det ska vara en GUL skål om det ska vara riktigt effektivt, så jag provade genast med en gul plastskål, men mina bananflugor är färgblinda 🙂 det blev inte dramatiskt mera flugor i skålen, men ganska många ligger och skvalpar där….

Kommentar av pruddelutt

tack snälla ni för era tips. Jag provar nu med vinäger (hade bara rödvins) vatten och diskmedel. Några har ramlat i men många sitter på kanten. Förösker putta i dem men då flyger de iväg de små rackarna.

Kommentar av 2anewlife

Tror ändå att du måste ta bort allt och leta efter ev ”matställe” för det små rackarna. G eller N kanske har en gömma någonstans….:-)

Kommentar av Kacka

Det bästa är att plocka bort allt som dom kan tänkas leva på. Försvinner det försvinner dom på ett par dagar.

Kommentar av M

Det hela började när jag hade några persikor som blev lite völ mjuka. Men nu är allt borta, Lovar! så nu borde de försvinna va?! Har ingen mer frukt framme….

Kommentar av 2anewlife

Hej!

Först måste vi reda ut om det är bananflugor eller sorgmyggor.

Sorgmyggor lever av växternas rötter och kommer oftast om det är för fuktigt, men kan även komma om växten av annan anledning är försvagad t.ex. om växten får torka ur upprepade gånger. Nästan alla växter man köper har någon eller några larver med sig. Det finns ett bra biologiskt bekämpningsmedel med nematoder som man kan använda. Svårt att få tag på för ”gemene man” tror jag. Vet inte om provado eller liknande preparat hjälper, men tror det. Bekämpningen måste ske i jorden i vilket fall.

Är det bananflugor är det frukt de vill åt och bara lukten av välmogen frukt drar dem till sig. Bor du i lägenhet kan de komma från grannen eller sopnedkastet eller liknande. Bor du i villa så kommer de säkert från någon källa i ditt hem, eftersom det är relativt kallt ute. Byt soppåse ofta, låt inte frukt ligga framme. Vin fungerar för att ta bort endel. Häll lite på ett fat, och bryt ytspänningen med en droppe diskmedel. Har hört något om att vinäger blandat med vatten också ska fungera. Det de drar sig till är doften av jäst.

Kommentar av Erik
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: